Quinoa

Skålar med quinoa

Quinoa är en växt som ursprungligen är från Peru, Bolivia, Ecuador, Colombia och Chile.

Quinoa är en komplett proteinkälla som innehåller alla nio essentiella aminosyror och är en av de mest proteinrika livsmedel vi kan äta. Det innehåller också nästan dubbelt så mycket fibrer som andra frön och minskar risken högt blodtryck och diabetes samt förhindrar hjärtsjukdomar.

Quinoa innehåller inget något gluten och är ett utmärkt alternativ till vete, råg, korn, med flera. Quinoa finns i olika varianter och de tre mest populära är vit, röd och svart quinoa. Vit är det mest använda och det vanligaste folk brukar referera till när man pratar om quinoa. Den röda är känd för att bibehålla sin form lite bättre än den vita och används därför mer för kalla sallader. Svart quinoa innehåller mer sötma än den vita. Det finns även quinoaflingor och quinoamjöl!

Mjölet är likt vetemjöl och har en tjock konsistens med en nötig och lite bitter smak. Quinoa används vanligen även i smoothies. Det används också i stället för havregryn eftersom fröna är små och därmed tillagas snabbare. Du kan använda quinoa till energibars, i en sallad, i en wrap, som tillbehör till kött, fisk, fågel m.m.

Taggar

shares