Maxa din hälsa!

Två händer och ett hjärta

Här är de fyra bästa tipsen för träningsälskare som vill bli ännu friskare och maxa sina resultat.

 

  1. Var gymredo! När du planerar gå till gymmet efter en arbetsdag är det alltid en bra idé att redan på morgonen ta med din färdigpackade väska till jobbet/studieplatsen så du kan gå direkt till gymmet efter arbetsdagens slut. Att återvända hem för att hämta din träningsväska efter en lång dag på jobbet kan lätt resultera i falsk bekvämlighet så att du hoppar över din träningssession. Om du har möjlighet och träningsväskan är med kanske det till och med kan bli ett morgon- eller lunchpass.
  2. Faran att shoppa hungrig! Det är sedan länge känt att när vi går till mataffären på tom mage är det mer troligt att vi köper matvaror som innehåller mindre hälsofördelar och näring men som ger snabba kickar. När vi går till snabbköpet på en full mage är vi mycket mer benägna att bara köpa de livsmedel vi hade planerat köpa utifrån vår kostplan.
  3. Ta kontroll över din tarmhälsa! Hälsan i din mage och tarm är extremt viktig för ditt välbefinnande. Din bakterieflora är starkt ansvarig för de kritiska funktionerna i kroppens matsmältnings- och immunsystem och till och med för nervsystemet. Bakterierna har förmåga att påverka kroppens vitamin- och mineralabsorption, hormonreglering, matsmältning, vitaminproduktion, immunsvar, eliminering av toxiner, för att inte tala om din mentala hälsa. Det är därför som intag av probiotika (levande ”goda” bakterier, tex. Lactobacillus och Bifidus) är nödvändiga för att återställa din tarm till ett mer normalt tillstånd. Nyttobakterierna finns tex. i yoghurt och syrade grönsaker men kan också köpas i kapselform. Frukt, grönsaker och viss fiberrik mat utgör ofta mat för de goda bakterierna så de kan växa till sig och tränga ut de ”onda” bakterierna. För att uppmuntra matsmältningen kan man koka lite vatten och tillsätta ett par citronskivor, en skiva rå ingefära och lite Manuka-honung.
  4. Vatten är kung! Jag kan inte tillräckligt poängtera vikten av att dricka tillräckligt med vatten, speciellt när du tränar. Kroppen består till två tredjedelar av vatten, finns i varje och runtomkring varje cell. Vatten behövs för att metabolisera det du äter och löser upp mineraler, vattenlösliga vitaminer och vissa näringsämnen. Dessutom bidrar det till mättnadskänsla. Vatten fungerar också som en isolator som reglerar den inre kroppstemperaturen, som en stötdämpare och som en del av smörjmedel för lederna. Vatten används för att spola avfall och toxiner från kroppen via urinen och vid svettning. Vatten transporterar syre och näringsämnen till celler.
    Hur mycket vatten man ska dricka är individuellt och beror på en mängd faktorer, men en bra tumregel är att när urinen är ljusgul så dricker man tillräckligt. För ljus eller för mörk färg innebär för mycket eller för litet vattenintag.

Taggar

shares