6 sätt att öka motivationen!

Berg, himmel och människa

Bristande motivation kan vara en stor anledning till att många misslyckas med att göra träning till en vana. Många säger: ”Åh, jag är uttröttad på grund av jobbet idag, jag ska gå någon annan gång”. ”Jag har inte tid”. ”Det finns inget gym nära mig”. ”Jag har ingen att träna med”. ”Jag är för upptagen”. Om du känner igen dig i något/några av exemplen på undanflykter så läs vidare!

Här är tips för att utveckla en god fitness-vana!

  1. Hitta svaret på ditt ”Varför”! En av de största anledningarna till att människor misslyckas med att ta sig till gymmet är att svaret på deras ”varför” inte är tillräckligt starkt. Tänk på ett fitnessmål som verkligen är viktigt för dig just nu. Skriv ner svaret på varför du vill nå målet och vad du ska göra för att uppnå det. Om du inte kan komma på minst ett riktigt bra svar, formulera då ett annat mål i stället. Påminn dig själv om svaret närhelst du sätter ett nytt mål, bryter en dålig vana, förändrar ditt liv eller tvekan stiger i ditt sinne.
  2. Kom ihåg att långsamma framsteg är framsteg! Vissa människor tröttnar på sin träning eftersom de tycker att framstegen kommer för långsamt. Tänk på din träning som om det vore att bygga en vägg. En enda ditsatt tegelsten kan verka obetydlig, men gradvis kommer tegelstenarna att bygga en vägg. Alla välbyggda kroppar du ser ute på stan eller på gymmet tog år att bygga för var och en. Gläd dig åt dina framsteg och påminn dig själv om att de tar dig mot målet. Om det inte går tillräckligt snabbt för dig kan du ju också överväga att lägg ner ytterligare arbete på din väg mot målet.
  3. Visualisera! Studier har visat att visualisering kommer hjälpa ditt sinne att skapa ett neurolologiskt mönster för vad det än är som du visualiserar. Det innebär att du kan träna din hjärna för något fysiskt, tex. ett perfekt styrketräningspass, trots att du inte utför övningen annat än i din fantasi! Om du inte befinner dig i en positiv situation, visualisera inte. Försök då att gå utanför situationen i några minuter och kom sedan tillbaka för att försöka igen. Använd alla dina sinnen. Ju mer detaljerad och verklighetstrogen bild du skapar desto effektivare blir det. Slutligen, ta emot dina känslor. Visualisering kan inte ersätta hårt arbete och övning men i kombination kommer det absolut öka dina chanser att uppnå dina mål. Visualisera regelbundet för skapa framgång och utveckla goda vanor.
  4. Formulera specifika mål! Med ett vagt mål, exempelvis ”Jag vill gå ner i vikt” brukar måluppfyllelsen inte lyckas så väl. Hur mycket vikt vill du tappa? ”Jag vill förlora 10 kg”, är ett exempel på ett specifikt mål. Se punkt 5. för att också sätta realistiska mål.
  5. Sätt upp realistiska mål! Var först realistisk med var du befinner dig så att du sätter upp vettiga, nåbara mål. Gör också målen tillräckligt stimulerande för att vara en bra utmaning. Kom ihåg att ett orealistiskt mål kommer att döda motivationen. Omvänt så kan ett mål som uppnås för lätt leda till tristess. Om du är en komplett nybörjare kan du börja med små mål. Om du redan är i bra form kan du utmana dig lite mer. Exempelvis kan ett realistiskt mål för en nybörjare vara att tappa fem kg på fyra månader. Du bör också medvetandegöra dig om att vikt / fettförlust inte alltid är en linjär process. Ena veckan kan du tappa ett kg, nästa vecka ett halvt kg och veckan därpå ha samma vikt. Misströsta inte om detta händer då det finns många andra faktorer som spelar roll för fettförlust.
  6. Vanemönster! När du tränat, belöna dig själv med något du tycker om, till exempel din favorit TV-show eller ditt favoritmellanmål. Då hänger hjärnan upp sig på att ett träningspass kommer leda till något trevligt och vill fortsätta i samma banor. Hjärnan lär sig att det kommer leda till något positivt när du sätter på dig gymkläderna. Med tiden blir motivationen inneboende, eftersom hjärnan börjar associera ökad hjärtfrekvens, svettas och fysisk trötthet med ökningen av ”må-bra-hormoner” såsom exempelvis endorfiner vilka får dig att känna dig fantastisk. Då håller du fast vid din regelbundna träning och ser själva träningen som en belöning.

Slutligen, att komma in i en bra träningsrutin kan i början verka skrämmande eller till och med omöjligt. Det kan vara en stor förändring i ditt liv och verka läskigt. Men jämför inte dig med elitutövare. Det är okej att börja långsamt. Ta dig tid till att planera vad det bästa sättet att få det att fungera är för just dig. Fokusera på att ändra en vana i taget och sätta ett schema. Titta ofta på dina mål och visualisera. Vem som helst kan få det att fungera; Det handlar om att prioritera och följa sin plan och ta ett litet fitness-steg i taget!

Taggar

shares