Sjyssta bönor!

Olika typer av bönor

”Bönor innehåller även mycket protein!”

Idag tänkte vi på PT-Planner lyfta fram något som nyttigt, billigt, klimatsmart och gott (om det tillagas på rätt sätt): bönor!

Och med bönor så menar vi mung-, kidney-, borlotti-, bond-, soja-, röda, svarta, vita bönor OCH kikärtor då är ganska lika sett till näringsinnehåll (och form!).

”Bönor” innehåller alltså väldigt mycket nyttigt såsom fibrer (bl a bra för magen och en långsam upptagning av kolhydrater), Folat (hjälper till att skapa celler och röda blodkroppar, speciellt viktigt för gravida), järn (brist på järn visar sig i form av nedsatt immunförsvar, lätt att få blåmärken, trötthet, m.m.) och magnesium (bl a viktigt för muskler och nervsystem).

Bönor innehåller även mycket protein!

Vidare är bönor ett bra livsmedel då det är billigt i jämförelse med t.ex. rött kött och mycket annat.

Slutligen har bönor en miljöpåverkan som är cirka 20-40 gånger mindre än rött kött, och kan med fördel ersätta rött kött i de allra flesta situationer.

När vi nu vet lite mer om bönor är frågan hur man tillagar dem. Ett enkelt recept som går att applicera på i princip alla bönor är att göra röror av dem. Mixa bönorna med lite vatten, olja, vitlök och salt. Sedan kan du experimentera med att även mixa med tahini (med kikärtor blir det hummus) eller varför inte lite kakao till svarta bönor för en mustig smak.

Så ät med fördel (mer) bönor för både din kropp och för miljöns skull.

Taggar

shares