Frukt innehåller massa socker, så är det nyttigt? 2019

Frukt

Är frukt nyttigt eller onyttigt?

Att äta eller inte äta frukt. Det är frågan. Detta är ett omdebatterat ämne där en del säger att frukt ska likställas med godis samtidigt som andra förespråkar flera frukter om dagen. Anledningen att åsikterna glider isär är antagligen för att inte tillräcklig forskning finns på området, det har snarare antagits under lång tid att frukt ska vara nyttigt, varav vissa har börjat ifrågasätta det på sistone p.g.a. brist på forskning.

Det vi vet är att frukt innehåller socker (främst fruktsocker, s.k. “Fruktos” och “Glukos”) och socker är ju dåligt, eller hur? Samtidigt pekar forskning på att sockret som finns i frukt tas upp långsammare i kroppen än t.ex. sockret i Snickers. Detta tack vare att frukt även innehåller mycket fibrer dit sockret är bundet, vilket hämmar det snabba upptaget av socker i kroppen. Det snabba upptaget av socker är en stor anledning till varför socker är dåligt då en snabb upptagning leder till förhöjt blodsocker och då händer mycket otyg i kroppen såsom ökad fettinlagring och ökad risk för diabetes.

Så hur påverkas mitt blodsocker av frukt?

Beroende på vilken frukt du äter går ditt blodsocker upp mer eller mindre, se nedanstående lista för en fingervisning om vilka frukter som påverkar blodsockret mer eller mindre, tack till Linda Bakkman på Mittval som sammanställt listan:

Frukter som höjer blodsockret snabbare:

 • Torkad frukt
 • Banan
 • Ananas
 • Mango
 • Vindruvor

Frukter som höjer blodsockret medelsnabbt:

 • Päron
 • Äpple
 • Melon
 • Apelsin
 • Kiwi

Frukter som ger en långsam blodsockerhöjning:

 • Persika
 • Plommon
 • Bär
 • Grapefrukt

Kan du välja är det då bättre att välja mer frukt som ger en långsammare höjning av blodsockret samtidigt som du antagligen inte bör utesluta de andra frukterna. I studierna som har gjorts på frukt har nämligen ingen preferens för typ av frukt getts utan människorna har ätit en varierad palett av frukter och fått en förbättrad hälsa.

Så, varför ska jag äta frukt? Här 3 goda anledningar.

 1. Det motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, m.m.
 2. Det hjälper att gå ned eller bibehålla sin vikt (antagligen då det ersätter mer kaloritäta livsmedel vilket gör att du får i dig mindre energi per dag).
 3. Det är gott, billigt och enkelt att äta!

Hur är det med juice och smoothies?

När frukt mixas i en mixer slås tyvärr mycket av fibrerna sönder vilket gör att fruktsockret ger en betydligt snabbare höjning av ditt blodsocker, vilket är skadligt. Man skulle kunna likställa juicer och smoothies med andra söta drycker såsom vanlig saft, fast med mer mineraler och vitaminer. Ät frukten hel, mixa den inte!

Hur mycket frukt ska jag äta då?

Ungefär 300-400 gram frukt om dagen har visat sig vara gynnsamt för hälsan. Sedan får du inte glömma bort grönsaker, en annan väldigt viktig komponent i en hälsosam kost.

Borde diabetiker äta frukt?

Ja, enligt en studie som omfattar cirka 500 000 människor som SVT skriver om. Även Diabetes Wellness Sverige rekommenderar frukt.

Vidare läsning

Även Jakob Gudiol på Tyngre.se djupdyker i ämnet frukt och kommer fram till vad han anser om huruvida det är nyttigt eller inte, läs om det här.

Sammanfattning

Borde jag äta frukt?

Ja! Stora studier som undersöker folk som äter mycket frukt har kommit fram till att dessa personers hälsa är bättre än de som inte äter frukt.

Varför är frukt nyttigt?

Frukt innehåller mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och även fibrer. Grejer vår kropp behöver.

Borde jag äta frukt om jag är diabetiker?

Antagligen, diskutera med din läkare och håll dig till frukt som ger mindre blodsockerpåslag, enligt listan i denna artikel.

Johan på PT-Planner Författare: Johan på PT-Planner

Sammanfattning
Frukt innehåller massa socker, borde jag äta det?
Artikelns namn
Frukt innehåller massa socker, borde jag äta det?
Beskrivning
Att äta eller inte äta frukt. Det är frågan. Detta är ett omdebatterat ämne där en del säger att frukt ska likställas med godis samtidigt som andra förespråkar flera frukter om dagen. Anledningen att åsikterna glider isär är antagligen för att inte tillräcklig forskning finns på området, det har snarare antagits under lång tid att frukt ska vara nyttigt, varav vissa har börjat ifrågasätta det på sistone p.g.a. brist på forskning.
Författare
Ansvarig utgivare
PT-Planner
Logotyp

Taggar

shares